Neváhejte a zkuste si upéct pagáče, které pekly naše babičky, ještě dnes.
Ingredience: 400 g hladké mouky, 100 g tuku (Rama), 200 g mletých škvarků, 300 g brambor vařených ve slupce, 3 žloutky, 100 ml zakysané smetany, sůl, 1 vejce na potření
Postup: Na vál prosyjte mouku, přidejte tuk, mleté škvarky a dobře promíchejte. Přidejte protlačené vařené brambory, žloutky, smetanu, sůl a vypracujte těsto, které poté rozválejte a přeložte, tak jako se to dělá s listovým těstem.
Plát nechte asi 15 minut odležet, poté jej opět dvakrát přeložte a nechte odpočinout.
Nakonec těsto rozválejte na plát silný 1,5 cm, nožem do něj vykrojte hustou mřížku a kulatou formičkou z něj vykrajujete pagáče (kolečka), které potřete rozšlehaným vejcem a upečete ve středně vyhřáté troubě (180—200 °C).
Podávejte jako přílohu k polévce, nebo si je dejte jen tak.