Osmahnutím uzeného na cibulce se zvýrazní chuť masa.
Ingredience: 400 g vařeného uzeného masa (libový bůček, krkovice nebo plec), 1 lžíce sádla, 1 cibule, 750 g brambor, 250 g hrubé mouky, 100 g dětské krupičky, 1 velké vejce (nebo 2 malá), sůl, dušené kysané zelí a osmažená cibule k podávání
Postup: Vařené uzené maso nakrájejte na kostičky. Na rozpuštěném sádle osmahněte dorůžova cibuli, přimíchejte uzené, ještě chvíli opékejte pro zvýraznění chuti
a nechte vychladnout.
Vychladlé brambory oloupejte a najemno nastrouhejte nebo prolisujte přímo na vál. Přidejte prosátou mouku, krupičku, vejce, sůl a rychle zpracujte vláčné tužší těsto.
Vytvarujte váleček, rozkrájejte ho na stejně velké plátky a ty v dlani zploštěte na placičky. Každý plátek naplňte směsí uzeného masa s cibulkou, uzavřete a vytvarujete kulaté knedlíky.
Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti 10–15 minut. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s osmaženou cibulkou a zelím.