Suroviny pro 4 osoby:
700 g polohrubé mouky
140 g másla
140 g cukru krupice
330 ml vlažného mléka
2 vejce
špetka soli
vajíčko na potírání
Postup:
Nejprve si připravíme z mléka, trošky cukru a rozdrobeného droždí kvásek, tzn., že ingredience promícháme a necháme v teple vzejít. Mezitím promísíme mouku, cukr, vlažné máslo, vejce a sůl. Opatrně přimícháme vzešlý kvásek a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme asi hodinu v teple kynout.
Na tvarohovou náplň použijeme tvaroh, 2 vejce, vanilkový cukr, citron a citronovou kůru, na švestkovou povidla a lžíci rumu, na jablkovou náplň 4 nastrouhaná jablka, 2 lžíce cukru, citronovou kůru a můžeme přidat pro chuť i trochu skořice, do makové dáme pomletý mák, 200 ml mléka, cukr a trochu skořice a do ořechové spařené pomleté ořechy, mléko a cukr.
Po vykynutí těsto rozválíme a vykrajujeme koláčky, které klademe na vymazaný plech. Do středu každého koláčku uděláme důlek a navršíme některou z náplní. Koláčky potřené rozšlehaným vajíčkem pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.