Není nad domácí marmeládu. Oslaďte si život třeba borůvkovou. Je vynikající na čerstvém chlebu, palačinkách nebo se výborně hodí při přípravě koláčů.
Potřebujete:
✿ 800 g borůvek
✿ 750 kg cukru krupice
✿ 1/2 lžičky kyseliny citronové
✿ 1/2 lžičky pektinu
1. Borůvky přeberte, očistěte a důkladně omyjte. Připravené borůvky vsypejte do kastrolu, podlijte malým množstvím vody a přiveďte k varu. Povařte je asi 5 minut.
2. Pak k borůvkám přisypejte cukr, přidejte kyselinu citronovou a pektin (ten použijte podle návodu na obalu), za stálého míchání opět přiveďte k varu, zmírněte plamen a vše společně vařte asi tak 10 minut.
Nezapomínejte míchat.
3. Hned po dovaření naplňte borůvkovou marmeládou čisté sklenice, uzavřete je víčkem a otočte dnem vzhůru asi na půl hodiny, aby se víčko dobře zatáhlo. Marmeládu můžete také sterilizovat, stačí cca 10 minut při teplotě 90 °C.