Obecně vzato, vegetariánská strava vylučuje maso, vegetariáni tedy nejedí ani ryby či drůbeží maso. Ještě přísnější je strava veganská, která zavrhuje i nemasné zvířecí produkty, jako je mléko, vejce či med.
Nezapomínejte na bílkoviny
Jeden z největších problémů, obzvlášť pro striktní vegetariány, je zajistit tělu adekvátní množství bílkovin z rostlinných zdrojů.
Všechny živočišné produkty – od masa, drůbeže, ryb až po mléko a vajíčka – se označují jako úplné proteiny, neboť obsahují všechny esenciální aminokyseliny ve správném množství.
Možné potíže s vegetariánstvím tedy pramení z toho, že s výjimkou sóji chybí většině potravin neživočišného původu jedna nebo více esenciálních aminokyselin, a proto jsou považované za neúplné.
Jak to řešit
Naštěstí existuje poměrně jednoduché řešení, a sice kombinovat rostlinné zdroje takovým způsobem, aby tělu společně poskytly všechny potřebné stavební látky.
Kupříkladu esenciální aminokyselina, která chybí ve fazoli, hrášku a čočce, je bohatě obsažená v obilí, naopak to, co v obilí chybí, poskytne fazole. Naučíte-li se proto správně kombinovat potraviny, máte vyhráno.
.