Suroviny na 1 várku:
180 g pohankové mouky
150 g pohankové krupice
20 g bezlepkového nápoje
½ lžičky sody
3 jablka
100 g tuku
1 lžička psyllia rozmíchaná ve 100 ml vody
5 lžic medu
1 lžíce rumu
3 lžíce fruktózy nebo 2 lžíce cukru
80 g vlašských ořechů
2 lžíce kakaa
1 lžička mleté
skořice
1 lžička mletého badyánu
¼ lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky mletého zázvoru
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C. Formičky na muffiny nebo bábovičky vytřeme tukem a vysypeme pohankovou moukou. Těsta je zhruba 1 kg, perník při pečení nabude.
Pohankovou mouku a krupici prosejeme do misky, přidáme bezlepkový nápoj v prášku, sodu a dobře promícháme.
V hrnku smícháme psyllium s vodou a počkáme asi tři minuty, pak se změní v hmotu podobnou vaječnému bílku.
Do druhé misky nastrouháme jablka, přidáme med, fruktózu nebo cukr, rum, mleté nebo drcené vlašské ořechy a koření. Zamícháme, přidáme připravené psyllium a opět dobře promícháme. Do směsi vmícháme směs sypkých přísad.
Husté těsto pomocí gumové stěrky přemístíme do pečicí formy. Pečeme 30–40 minut při 180 °C. Vyklopíme a necháme chladnout pod utěrkou. Podáváme posypané skořicovým cukrem. Výborně chutnají s meruňkovým džemem nebo povidly.