Rizoto s mořskými plody je lahůdka, která vás jako kouzlem přenese do příjemné restaurace ve slunné Itálii.
Na přípravu používejte rýži určenu na rizoto, ta má pevné jádro a obsahuje hodně škrobu, který se při vaření uvolňuje, a díky němu je pak rizoto krásně krémové.
Na 2 porce potřebujete:
✿ 400 g rýže arborio
✿ 100 g šalotky
✿ 1 stroužek česneku
✿ 80 g parmazánu
✿ 60 g másla
✿ sůl
✿ 200 ml suchého bílého vína
✿ 400 ml zeleninového vývaru
✿ olivový olej
✿ citronovou šťávu
✿ 500 g mořských plodů (i mražených)
1. Šalotku a česnek oloupejte a nesekejete. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a zlehka na něm opečte šalotku a česnek. Pak přidejte propláchnutou rýži arborio. Ve chvíli, kdy šalotka začne lehce zlátnout, zalijte vínem a nechte ho vyvařit.
2. Poté rýži osolte a přilijte vývar. Přiklopte a nechte na mírném plameni vařit do změknutí. Po uvaření do ní vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán.
3. Na jiné pánvi rozehřejte trochu olivovéhp oleje přisypejte mořský koktejl a krátce ho na něm opečte. Zakápněte ho trochou citronové šťávy, podle chuti osolte.
Pak hotové mořské plody smíchejte s připravenou rýží, rozdělte na talíře a podávejte.
Já miluju italskou kuchyni, ale tohle jsem ještě nezkoušela. Moc děkuju za recept, určitě ho vyzkouším o víkendu, snad se mi povede jako v restauraci!