600 g mletého vepřového
400 g mletého hovězího
200 g mletého jehněčího
1 bílek
8 str. nasekaného česneku
dle chuti čubrica
1 čajová lžička soli
1 lžička černého čerstvě mletého pepře
½ lžička kajenského pepře
½ lžičky mleté pálivé papriky
2 velké nakrájené cibule
1 dl olivového oleje
Postup:
Maso i ostatní ingredience důkladně prohnětete a hmotu necháte uležet do dalšího dne. Vytvoříte šištičky podobné párečkům, potřete je olejem a prudce upečete na grilu. Nechte je trochu ožehnout, aby chutnaly „ohněm“.
Nemáte-li gril, rozpalte pánev a na minimálním množství tuku opečte. Podávejte s bílým chlebem nebo osmaženými brambory, jako příloha se hodí nahrubo nasekaná cibule a speciální papriková pasta ajvar.
Extra tip: Pokud vynecháte vepřové a jehněčí, dáte víc hovězího a přidáte 250 g tvrdého strouhaného sýra a 2 nadrobno nakrájené paprikové lusky, vyválejte z hmoty větší placičky a upečte si velmi populární balkánský karbanátek – pljeskavici.