Suroviny:
300 g rýže
500 ml vody
150 g másla
1 l mléka
150 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru
kůra z 1 citronu
5 žloutků
100 g rozinek
špetka skořice
3 lžíce rumu
Postup:
Rýži vařte ve vroucí neosolené vodě asi 7 minut. Poté ji zalijte mlékem, přidejte 50 g másla a rozinky namočené v rumu a vařte dalších 10 minut.
Zapékací mísu vymažte ze všech stran máslem a nalijte do ní rýžovou směs. Zakryjte alobalem, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut.
Zbylé máslo rozpusťte, přidejte k němu žloutky, citronovou kůru, špetku skořice a oba druhy cukru. Ve vodní lázni směs zahřívejte a šlehejte, dokud nevznikne hladký žloutkový krém.
Hned poté hrnec odstavte z plotny, jinak by se vám krém mohl srazit. Zapékací misku vyjměte z trouby, odstraňte z ní alobal a rýži po celém povrchu zalijte žloutkovým krémem.
Nákyp vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut. Po upečení ho nechte asi 10 minut odpočinout. Rýžový nákyp na talíři ozdobte libovolným ovocem.
Tip!
Zkuste do těsta přidat trochu perníkového koření.
Babiččin rýžový nákyp zní jako skvělý comfort food. Miluji recepty, které si můžete snadno přizpůsobit podle chuti. Díky za inspiraci!
Takový jednoduchý a přitom voňavý recept! Přídavek perníkového koření může vytvořit skvělou zimní variantu nákypu. Už se těším, až to vyzkouším!
Hele, to vypadá, že má gramáž rýže je trošku více než bych čekala! Ale určitě to zkusím. Vždycky mě baví kombinovat rýži a rozinky s rumem. 🙂