Suroviny:
500 ml mléka
40 g droždí
1 lžíce krupicového cukru do kvásku
1 lžíce polohrubé mouky (do kvásku)
500 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g moučkového cukru
2 vejce
150 g másla
50 g sádla
Na náplň:
300 g mletého máku
2 lžíce medu
300 ml mléka
10 ml rumu
Postup:
Z teplého mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky umíchejte kvásek a nechte ho kynout.
Mouku promíchejte se solí, cukrem, vejci, vzešlým kváskem a nakonec vmíchejte rozehřátý tuk.
Vypracujte těsto. Podle potřeby podsypejte moukou, vložte je do mísy a nechte na teple vykynout.
Mezitím si uvařte mák (asi 15 minut) se všemi přísadami, nakonec vmíchejte rum.
Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na obdélník, potřete je makovou náplní, sviňte, položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě znovu kynout.
Po dvaceti minutách závin potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě při teplotě 160 °C asi 35 minut dozlatova. Po upečení nechte závin v troubě úplně vychladnout.
Přikryté záviny uložené v chladu vydrží dlouho vláčné. Krájejte je na plátky až před podáváním a servírujte poprášené moučkovým cukrem.