Každý z nás to zná. Dobrého jídla a pití si užíváme dosyta do té doby, dokud neucítíme nepříjemnou bolest v oblasti zlučníku.
Pak už jde veškerá legrace stranou a je zapotřebí okamžitě jednat. Co na bolest žlučníku zabírá? V první řadě se vyhněte mastným pokrmům.
Naopak, máte-li hlad, dopřejte si dušenou nebo pečenou zeleninu, netučné maso (krůtí, kuřecí, ryby), ovoce, nízkotučné mléčné výrobky, zeleninové vývary a suchary, které vás nebudou tolik dráždit. Vsaďte také na bylinky, které mohou od bolestí značně ulevit.
Máta je skvělý pomocník
Tato voňavá bylinka uvolňuje žlučovod, mírní bolest a napomáhá zlepšit trávení. Jednu lžičku čerstvé nebo sušené máty zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.
Čaj pijte vlažný po doušcích, a to dvakrát denně, vždy 30 minut před jídlem nebo po jídle.
Zároveň funguje i jako prevence žlučníkového záchvatu. Obdobný účinek má také kořen pampelišky, čekanka, měsíček lékařský nebo ostropestřec.
Jak uklidnit žlučník?
Pokud vám bolesti nedají spát, zkuste si lehnout na levý bok a na pravou stranu si přikládejte studené obklady. Nebo naopak zkuste napařit přesličku rolní, kterou následně dáte do plátýnka a přiložíte na bolavé místo.