Mnoho lidí si svůj den bez kávy nedovede představit. Její vůně navozuje pohodu, chutná a díky kofeinu dodává energii.
Poslední dobou se zjistilo, že pití kávy zdaleka není škodlivé, jak se dříve tradovalo. Pro naše zdraví má dokonce spoustu přínosů, pokud se ovšem pije správně.
Když mluvíme o kávě a o jejích pozitivních účincích, je důležité mít na paměti, že řeč je o čisté kávě.
To znamená bez cukru, sladkých sirupů, šlehačky a jiných přísad. Právě ty totiž mohou ovlivňovat příjem zdravých antioxidantů, které se v kávě přirozeně vyskytují.
Skvělá nálada
Kromě kofeinu káva obsahuje i celou řadu minerálních látek, vitaminů a stopových prvků. Milovníci kávy proto mají nižší riziko onemocnění cukrovkou 2. typu, ale i chorob jater, včetně cirhózy – to se týká hlavně těch, kteří pijí čtyři i více šálků denně.
Studie také ukazují, že lidé, kteří pijí kávu, mají nižší riziko onemocnění Parkinsonovou chorobou, a to o 32 až 60 %, a výsledky naznačují, že by mohla chránit i před Alzheimerovou chorobou. Nicméně je prý potřeba vypít minimálně čtyři šálky denně.
Káva má i pozitivní roli v navozování duševní pohody, milovníkům kávy tak hrozí i méně často deprese či jiné duševní potíže.
I tady ale velmi záleží na množství vypité kávy, protože příliš kofeinu (více než 300 mg) může naopak vést k nervozitě, úzkosti, bušení srdce a zhoršit kvalitu spánku.
Jaká jsou rizika?
Jako všechno i pití kávy má své nevýhody. Pokud se káva nepřipravuje správně, vylučuje látku zvanou cafestol, který má vliv na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Jedná se především o klasického „turka“.
Při pití nadměrného množství kávy pak hrozí špatné vstřebávání vápníku. Kofein také zvyšuje sekreci trávicích šťáv, proto může u lidí s některými onemocněními žaludku vyvolávat potíže. Může také dráždit močové cesty.
Kdy kávu pít?
Účinky kofeinu v těle mohou přetrvávat až 6 hodin po jejím vypití, proto se doporučuje vypít poslední šálek brzy odpoledne, abyste v noci dobře spali.
Nejlépe káva funguje v dopoledních hodinách, ale není doporučováno pít ji nalačno, protože stimuluje i produkci kyselin v žaludku, což může vyvolat dráždění či pálení žáhy. Když ale budete dodržovat tato pravidla, můžete si svůj šálek kávy vypít vez obav.
Tak to mě potěšilo. Kávu miluju, hlavně tu pravou, černou. Šlehačky a sladký serepy mi nikdy nechutnaly, takže super, že právě takhle káva prospívá.
Jsem moc ráda, že se objevily takovéto pozitivní informace o kávě. Vždy jsem si ráno dala šálek kvalitní černé kávy a cítila se lépe. Teď mám důvod se v tomto rituále cítit ještě lépe, věda stojí na mé straně!