Dáváte kmín jen do vody při vaření brambor a majoránku do bramboráků a do polévky? Je to velká škoda, protože mají překvapivé léčebné účinky.
Vybrali jsme pro vás několik běžných koření, jejichž hojivé síly můžete použít jako lék při mnoha zdravotních obtížích.
Kmín
Ten koho trápí nadýmání a trávicí obtíže by měl sáhnout po kmínu, protože uklidní žaludek, usnadní trávení, svědčí játrům a žlučníku, pomáhá obnovovat střevní mikroflóru po užívání antibiotik.
Méně známé je, že pomáhá při astmatu, proti kašli a uleví i při menstruačních křečích. Obklad z teplého kmínového čaje pak zabírá na bolesti hlavy.
Hřebíček
Hřebíček je ceněný především pro schopnost dezinfikovat a lokálně znecitlivit. Proto je skvělý pomocník při bolestech zubů a dásní. Většinou se užívá ve formě tinktury, kterou se postižené místo potírá, ale klidně ho můžete kousat celý.
Hřebíčková silice také tlumí bolesti kloubů a svalů, a proto se přidává do masážních přípravků. Výluhem z hřebíčku můžete potírat akné či podrážděnou pokožku, lze ho i pít pro snížení hladiny cukru v krvi a pro celkové posílení.
Připravíte ho tak, že do půl litru vody dáte lžíci hřebíčků a necháte 24 hodin louhovat.
Majoránka
Pokud trpíte nespavostí, jste nervózní a vystresovaní, pomůže vám majoránka, ať čerstvá, nebo sušená, protože výborně uklidňuje a posiluje nervy. Kromě toho zlepšuje trávení, poradí si s plynatostí, kolikou a průjmem.
Jelikož zvyšuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, hodí se do těžších jídel, která díky ní tělo lehčeji zpracuje. Majoránka má rovněž protizánětlivé účinky, takže ji můžete při bolestech v krku užívat ke kloktání nebo čaj z ní použít jako obklad na rány.
Připravíte ho z jedné až dvou lžiček sušené bylinky a čtvrtlitru horké vody (po třech minutách sceďte). Snadno připravíte i výluh – ve dvou lžících studené vody máčejte nejméně 24 hodin dvě lžíce sušené bylinky.
V běžném množství mohou léčivých schopností majoránky využívat i těhotné ženy.
Pepř
Pepř černý je močopudný a má detoxikační schopnosti. Dokáže osvěžit a vzpružit – rozproudí totiž krev a zlepší tak okysličení celého těla. Umí uvolnit rýmu nebo pomoci s léčbou infekce, a to už jen pouhou přítomností v pokrmu.
Tradičně je přírodním afrodiziakem a kromě toho posiluje i chuť k jídlu, protože podporuje tvorbu slin i žaludečních šťáv. Aby měl co nejsilnější účinky jako koření i jako lék, je dobré namlít ho těsně před podáváním.
Skořice
Výčet toho, co zvládne skořice, je obrovský, musíte ji ale užívat dlouhodobě a v přiměřeném množství – asi tři gramy denně. Ideální je konzumovat ji s medem, který její účinky posiluje.
Skořice je výborné přírodní antibiotikum, má příznivé účinky na paměť, zvyšuje aktivitu mozku a údajně může být prevencí Alzheimerovy choroby.
Na mletou skořici by neměli zapomínat ti, kdo si hlídají krevní cukr, cholesterol nebo je trápí artritida. S jejím přispěním se také z těla rychleji vyplavují nejen škodliviny, ale i sůl, takže se hodí pro pacienty s dnou.