Chřipka, angína či nachlazení nás mohou potrápit i na jaře. Naštěstí však proti těmto neduhům nejsme tak úplně bezbranní.
Jelikož platí, že „nejlepší léčbou je prevence“, posilněte si imunitu ještě předtím, než nemoc vypukne. Jak? Nejlépe přírodní cestou.
1. Šípkový čaj
Zářivě červené plody jsou plné vitaminu C, A a dalších cenných živin. Asi 20 šípků rozdrťte lžičkou nebo paličkou, zalijte 500 ml studené vody a povařte. Pokud chcete, aby byl čaj ještě účinnější, nechte ho přes noc louhovat a povařte až druhý den. Po odstavení přidejte med.
2. Jeřabinový sirup
Jeřabiny posilují imunitu a pomáhají při onemocněních močového měchýře. Jeřabiny očistěte a důkladně umyjte. Potom je odšťavněte a tekutinu slijte do hrnce. Smíchejte ji s ovocným cukrem či kvalitním medem v poměru 1 : 1.
Pak pomalu vařte, dokud směs nezhoustne. Hotový sirup nalijte do sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a dejte vychladnout. Užívejte lžičku jednou denně.
3. Česnekový med
Česnek obsahuje spoustu cenných látek, které působí jako přírodní antibiotikum, antimykotikum a antivirotikum. V období nachlazení česnek pomůže také s rozpouštěním hlenů a jejich snazším vykašláváním.
Potřebujete dvě palice česneku a med. Odstraňte vnější slupku česneku a paličku rozdělte na jednotlivé stroužky. Neoloupané stroužky vložte do 200ml sterilizované sklenice.
Do tří čtvrtin sklenice zalijte česnek medem tak, aby byl ponořený. Lžičkou směs promíchejte, poté sklenici zavíčkujte a nechte stát 7 dní při pokojové teplotě. Nakonec med přesuňte do lednice, vydrží rok.
Vždy, když někdo píše o pirodních receptech na imunitu, tak mě to strašně zajíma. Ten česnekový med se mi zdá trochu vyzva, ale pro zdraví by člověk měl zkuzit cokoli. Díky za tip.
Taky myslim, že prevence je duležitějši než léčit už propuklou nemoc. Recepty vypadají jednoduše a chutně, jeřabinový sirup musi být dobrý, ten jsem zatim nezkoušela.
Článek o posílení imunity přišel jako na zavolanou! Už dlouho hledám přírodní způsoby, jak si pomoci, když cítím, že se blíží nemoc. Tyto recepty vypadají skvěle, určitě vyzkouším šípkový čaj.