Této famózní kombinaci rozhodně neodolá žádný milovník paštik.
Ingredience:
400 g kachních jater
1 menší cibule
50 g slaniny
50 ml smetany 12%
1 lžíce kachního sádla
špetka muškátového oříšku
Na čepici z portského:
3 lžíce sádla
červený rybíz
3 lžíce portského vína
1 lžíce nasekaných mandlí
Postup:
Omytá a osušená játra nakrájejte na kousky, cibuli a slaninu nadrobno. Na pánvi rozehřejte sádlo, přidejte cibuli, slaninu a nechte trochu zhnědnout. Přidejte játra, která orestujte zprudka, tak aby nebyla uvnitř ztvrdlá, ale ještě růžová.
Sundejte z plotny a nechte vychladnout. Játra přendejte do misky, přidejte smetanu, portské víno, koření. Pomocí tyčového mixéru umixujte do hladkého krému. Poté paštiku přendejte do skleničky tak, aby v ní zbylo ještě místo.
Sádlo rozehřejte v rendlíku, aby se úplně rozpustilo. Přidejte červený rybíz, mandle, nechte chvilku zatáhnout. Až pak přilijte portské víno a zamíchejte. Nalijte do skleničky na paštiku, až bude plná po okraj. Nechte vychladnout a sklenici uzavřete.