Profesor psychologie na Cornellské univerzitě v New Yorku Robert L. Leahy vyzkoumal, že průměrný student či pracující člověk dnes trpí stejnými úzkostmi jako průměrný pacient psychiatrie na začátku padesátých let.
Jinak řečeno, kvůli stresu, se kterým jsme dnes nuceni se denně potýkat, dříve navštěvovali lidé psychiatra. Smutné, ale pravdivé. Obecně platí, že každý člověk má trochu jinou toleranci stresu.
Někteří pocítí napětí až při velmi krizové situaci, jiní je zažívají pokaždé, když na ně někdo zvýší hlas.
Ať už patříte do jakékoli skupiny, poradíme vám, jak se stresu během pár minut zbavit.
1. Zhluboka dýchejte
Stres a úzkost jsou často spojeny s pocity mírného tlaku na krku a hrudníku a nedostatku vzduchu. S tím pak souvisí rychlé mělké dýchání, které celému stavu moc nepřidá. Jakmile vás tedy stres přepadne, zkuste v první řadě zklidnit svoje dýchání.
Toho dosáhnete tak, že se zhruba tak šestkrát až sedmkrát za sebou pomalu a hluboce nadechnete. Nadechujte se opravdu pomalinku nosem, natáhněte, co nejvíc vzduchu můžete, pak dvě sekundy počkejte, a následně prudce a rychle vydechněte.
2. Vyzkoušejte masáž
Nemyslíme tím, abyste hned běžela k terapeutovi, ale zkuste využít akupresuru.
Jde o techniku převzatou z tradiční čínské medicíny, která vychází z toho, že je při stlačení určitých bodů na těle možné zbavit člověka akutní bolesti.
Zavřete se na chvilku na nějakém místě, kde budete v klidu a sama, zkuste zavřít oči a na pár sekund silně stiskněte palec a prostředníček.
Několikrát za sebou to opakujte. Nebo si alespoň minutu promačkávejte dlaně palcem. Začněte odspodu dlaně a pokračujte až k úplným konečkům prstů.
3. Dopřejte si vitamin C
Jednou z nejúčinnějších protistresových látek, kterou můžete získat z potravy, je vitamin C.
Ten má nejen obecně uklidňující účinky, ale zároveň podporuje produkci hormonu adrenalinu, který je při stresu e n ormn ě spotřebováván.
Vysoké koncentrace vitaminu C se nacházejí například v plodech aronie, černého rybízu, jahod, v červené paprice, brokolici nebo hlávkové i růžičkové kapustě.
Dále také v šípku a rakytníku. Z exotických druhů sem pak patří citrusy, plody amalaki a acai..
.