Dna bývala dříve nazývána nemocí králů nebo bohatých. Lidé si ji často způsobí nadměrnou konzumací nezdravých potravin a neaktivním životem.
Dna, jinak také pakostnice, je zánětlivé onemocnění, zjednodušeně řečeno způsobené zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Ta se zpravidla ukládá v podobě krystalů do šlach, kloubů, ale i ledvin, kde vyvolávají dost silnou bolest, až záchvaty.
Nezvaný host
Dna nejčastěji postihuje palec u nohy. Postižené místo bývá horké, oteklé, zarudlé a bolestivé. Nástup záchvatu může doprovázet horečka a dochází k němu nejčastěji v noci nebo v časných ranních hodinách.
Může trvat několik hodin nebo i pár týdnů, obvykle 7–14 dnů. Bolest i otok pak sice ustoupí, ale nemoc v těle zůstává.

Nepodceňujte příznaky
Bolestivé ataky se pak mohou opakovat po měsících, ale i letech. Spouštěčem záchvatu je nejčastěji alkohol, stres nebo nadměrná konzumace jídla, především masa a uzenin.
Mnohdy mu předchází nadýmání, nevolnost, neklid, bolest svalů a pocení. Tomu často řada lidí nevěnuje pozornost; těmito varovnými signály ale tělo volá o pomoc.
Jídlo jako lék
Dnu můžete zkrotit jen vyváženou zdravou stravou v kombinaci s pravidelným pohybem. To je ostatně „lék“ na spoustu onemocnění, u dny to ale platí dvojnásob.
Vyhýbejte se hlavně hovězímu a vepřovému masu, zvěřině, masovým vývarům a uzeninám. Škodlivý je alkohol, čokoláda, kakao, nápoje slazené fruktózou, povidla i džemy.
Naprosto nežádoucí jsou smažená, ostrá a kořeněná jídla. Dopřát si naopak můžete například králičí, občas drůbeží maso.
Prospěšné je mléko, nízkotučný tvaroh, jogurty, tvrdé a tavené sýry. Nezapomeňte na ovoce a zeleninu, povolená jsou rajčata, brambory, okurky, i bobulovité ovoce a hrušky.
Díky za článek! Nikdy jsem netušila, jak moc strava ovlivňuje vznik dny. Asi bych měla redukovat červené maso v jídelníčku, i když ho miluji!