I když nemáte problémy, je třeba se starat o to, aby byly vaše cévy co nejvíc průchozí. Neprůchodnost cév je zapříčiněna ukládáním tuku, především cholesterolu, na jejich stěnách. Dochází k zúžení cév, a krev v nich daleko obtížněji proudí.
Tím se zvyšuje riziko mozkové mrtvice nebo akutního infarktu myokardu. Také vám může hrozit trombóza nebo nedokrvení dolních končetin.
Prevence je opravdu důležitá
Odstraňte z jídelníčku sádlo, tučné maso, mléčné výrobky, kokosový a palmový olej. Nasycené mastné kyseliny v nich zvyšují hladinu „zlého“ cholesterolu. Ale tyto látky nejsou jediné, které škodí.
V některých potravinách, jako jsou smažené koblihy, náhražky čokolád či oplatky, můžete najít transmastné kyseliny, které se používají při ztužování umělých tuků.
Do jídelníčku zařaďte lososa, makrelu, olivový a řepkový olej, lněné semínko, vlašské ořechy a avokádo. Konzumujte je za studena či přidávejte až do hotových pokrmů.
Jakou stravu upřednostnit?
Nebezpečí kornatění tepen snižuje česnek, kapusta, špenát, zelí, paprika a vejce. Kuřáci by se měli zbavit svých cigaret. Důležitý je pravidelný pohyb.
Stačí i chůze či rekreační plavání. Nadváha je jedním z rizikových faktorů. Pokud tedy snížíte svoji váhu o pár kilo, vaše cévy vám určitě poděkují.
Cévy jako v bavlnce, to zní super. Vždy jsem věděla, že česnek je zdravý, ale tolik možností jak podpořit cévy jsem ani netušila.
Výborný článek, důležité informace! Česnek a olivový olej jsou u mě v kuchyni stálicemi, je fajn vědět, že to pomáhá i cévám!