Potrpíte si na sladké, ale klasickému cukru se chcete vyhnout? Nabízíme vám zdravější a možná i chutnější alternativy.
Sladký bílý prášek představuje jen prázdné kalorie bez dalších živin. Dlouhodobá vyšší spotřeba navíc zvyšuje hladinu glukózy v krvi a může vést k obezitě. Zkuste to jinak!
Melasa
Je jednou z nejzdravějších náhražek rafinovaného cukru. Jedná se o hnědočerný sirup vyrobený z řepy nebo cukrové třtiny. Největší výhodou melasy je nízký obsah sacharidů (až o 50 % méně než v běžném rafinovaném cukru). A díky šetrnému zpracování je plná prospěšných látek.
Rady při nákupu
Melasa vypadá jako hustý, tmavě hnědý až černý sirup konzistence medu. Má nižší podíl cukru, zůstávají v ní cenné látky. Chutná nahořkle, zaměnit by se dala s meltou.
Když si koupíte nerafinovaný hnědý cukr, není to totéž. Melasu najdete v nejčastěji prodejně se zdravou výživou a to obvykle ve skleničce.
Využití v kuchyni
Melasa slouží jako náhradní sladidlo do pokrmů, ale hodí se i do salátů a dresinků jako zálivka. Sladí se s ní podobně jako s medem. Perníkoví panáčci jsou s použitím melasy zdravějším mlsáním hlavně pro děti.
Skladování
Melasa se skladuje v pokojové teplotě s vlhkostí vzduchu maximálně do 70%.
Datlový sirup
Slouží jako chutná alternativa slazení třeba ovesné kaše. Má příznivé účinky na trávení, zklidňuje nervový systém a dodává tělu energii. Snadno si jej připravíte i doma: měkké vypeckované datle v robotu pořádně rozmixujte s vodou.
Koupila sem si melasu na zkoušku, a jako zálivka do salátu je fakt bomba! Konečně něco zdravého a chutného!
Hej, ten datlový sirup je dost dobrý i na palačinky! Rychlej recept bez stresu, fakt doporučuju.
Nikdy jsem nevedela, že melasa je takový zázrak! Hned zítra se na ni vydám do obchodu, vyzkouším ji do salátů!
Datlový sirup je naprosto skvělá volba do smoothie po tréninku. Zkuste ho smíchat s mátou a limetkou, osvěžením se to nazývá!
Musím říct, že ten článek mě opravdu inspiroval. Vyzkoušela jsem melasu a moje domácí perníčky nikdy nechutnaly lépe!