nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Ovocné léto je konečně tady!
Ovocné léto je konečně tady!
Osvědčená klasika, ale i méně tradiční druhy vám jistě udělají radost.

Také se každý rok těšíte, až naplníte skleničky všemi těmi dobrotami ze zahrady? Na zahradě toho dozrává hodně, a tak se pusťte do ovocného kouzlení.

Díky letošní proměně počasí je trošku složité dopředu určit, co bude v jakém období dozrávat. Všechno máme totiž posunuté. Nicméně už teď je jisté, že je za dveřmi sezona borůvek a dalšího drobného ovoce.

Schovejte si také trochu léta na později, možností zpracování úrody je nespočet. Drobné lesní jahody jsou dobré nejen na ozdobu moučníků. Možností, jak připravit marmeládu je opravdu spousta. Ovoce ale musí být vždy plně dozrálé. Kromě tradičního ovoce lze vsadit třeba na rakytník a na zahuštění použít jablka či hrušky. Nejen marmelády a zavařeniny, ale i sirupy, ovocné kůže a vína. To vše lze z ovoce vyrobit. Borůvky jsou skvělé pro naše zdraví a také báječně chutnají. Oblíbená tradice: Dřín obecný (Cornus mas) Oblíbená tradice: Zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica) Oblíbená tradice: Muchovník Lamarckův (Amelanchier lamarckii) Oblíbená tradice: Borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum) Oblíbená tradice: Angrešt (Ribes uva-crispa) Oblíbená tradice: Rybízy (Ribes sp.) Ovocné popínavky: Aktinídie význačná (Actinidia arguta) Ovocné popínavky: Klanopraška čínská (Schiandra chinensis) Ovocné popínavky: Réva vinná (Vitis vinifera) Nejsou náročné na pěstování, ale i tak jim dopřejte vhodné podmínky. Klasická borůvka je oproti té kanadské dvakrát menší. Šťavnaté jahody nikdy nezklamou, nezapomeňte ale ani na další ovoce. Do limonády patří nejen ovoce, ale i voňavé bylinky. Při výsadbě se řiďte tím, kolik úrody jste schopni zpracovat.

Když nemáte ovocnou zahradu

Plně dozrálé ovoce na slunci je odměnou pro každého pěstitele. Čerstvě utržený rybíz, krásně dozrálé maliny, jahody nebo první angrešt jsou prostě to pravé pro každého milovníka čerstvých vitaminů.

Jenže ne každý má to štěstí a má vlastní zahradu. Pokud se nechcete vzdávat vlastnoruční sklizně, vydejte se s celou rodinou na samosběr.

I když třeba počasí nebude sběru zrovna přát, můžete si na místě většinou koupit už naplněné košíčky. Jestli se ale na čas strávený na ovocné plantáži těšíte, začněte už dopředu procvičovat ruce.

A co všechno si můžete na plantážích nasbírat? Kromě tradičních jahod a rybízu už objevíte také pěstitele muchovníku. Někdy vás dokonce sadaři pustí i na sběr tradičního ovoce v podání jablek i hrušek.

Vlastní je nejlepší

Asi všichni víme, že vlastní sklizeň chutná nejlépe. Je to nejspíše tím, že máme k vlastnoručně vypěstovaným rostlinám vytvořený vztah, vážíme si jich a sklízíme je v plné zralosti.

V případě, že se chystáte své ovoce zpracovat do podoby džemů či zavařenin nebo je chcete zamrazit, vždy myslete na to, že se k tomuto účelu hodí jen to nejkvalitnější ovoce. Tedy to důkladně vyzrálé, bez plísně a větších otlačenin.

Ačkoli se hlavně v minulosti tradovalo, že se do marmelád a sirupů dá zpracovat i ovoce, které má „sezonu“ za sebou, není tomu tak. Do skleniček patří opravdu jen to nejkvalitnější ovoce, a tak si dejte záležet.

Co zrovna dozrává

Je toho celkem hodně. Nejčasnější odrůdy kamčatských borůvek se sklízejí už od května, polopozdní a pozdní odrůdy ale dozrávají i v červnu nebo červenci.

Právě teď se blíží hlavní doba sklizně borůvek chocholičnatých, kterým se neřekne jinak než kanadské. Zatímco plody raných odrůd začnou modrat už v červnu, polopozdní začnete sklízet nejspíše až od poloviny července.

A ty pozdní si užijete na konci prvního prázdninového měsíce nebo dokonce až v srpnu. V teplejších oblastech ale letos toto pravidlo tak úplně platit nebude a je klidně možné, že už v červenci budou sklizené i pozdní odrůdy.

Kromě těchto stálic stále dozrávají jahody a léty osvědčený angrešt a rybíz. V červenci se snažte předhonit ptáky, ti se totiž slétnou na modře fialové plody muchovníku. Tento keř nebo také strom je pro ptactvo stejným lákadlem jako borůvky.

Skvělé polotovary i hotové výrobky

Jakmile na zahradě dozraje první šťavnatý plod, začne teprve to správné léto. Byla by škoda nechat sklizeň jen tak na větvích přezrát. Většina ovoce se dá zpracovat nebo alespoň uchovat.

„Drobné“ versus „velké“

První jarní i časné letní ovoce většinou sklízíme rovnou do pusy, a pokud máte přebytky, které jen tak nesníte, určitě se pusťte do jeho zpracování.

Ačkoli červen a červenec patří spíše drobnému ovoci, na začátku července už dozrávají první letní odrůdy jabloní.

Ovšem ani v jejich případě nepočítejte s dlouhodobým uchováním v čerstvém stavu. Časné ovoce se buď musí sníst, nebo velmi brzy zpracovat.

I když jste u podzimních a zimních odrůd jablek a hrušek jistě zvyklí na skladování v rozsahu několika týdnů až měsíců, u letních odrůd na to zapomeňte.

Letní jablka většinou vydrží v dobré kondici sotva pět dní po sklizni. Není tedy na co čekat, a plody vaší zahrady proto zpracujte co nejdříve.

Zamrazit nebo povařit

Jednou z možností, jak uchovat drobné ovoce, je mražení. Tento způsob je vhodný jak pro jahody, tak i pro borůvky, maliny, muchovník, ostružiny i rybíz.

Víte, jak to ale dělat správně? Ovoce opláchněte studenou vodou a nechte několik hodin oschnout.

Poté ho v jedné vrstvě rozprostřete na tác, který zakryjte igelitovým sáčkem a dejte zamrazit. Teprve potom ovoce nasypte do označených sáčků.

Protože nepřimrzne k sobě, bude se vám s ním pracovat mnohem lépe. Další možností zpracování ovoce bude výroba sirupů, ovocných kůží, pečeného čaje a příprava džemů i zavařenin.

V poslední době se také opět vrací výroba skvělého domácího ovocného vína. Vlastní ovoce vás prostě bude bavit.

Drobné ovoce je nejlepší

Žádná zahrada není nafukovací, naštěstí se drobné ovoce vejde úplně na každý pozemek, dokonce i na terasu nebo balkon. Výhodou drobného ovoce je, že ho můžete pěstovat nejen na zahradě, ale i na balkonu či parapetu.

I když nás pěstování drobného ovoce baví hlavně v posledních dvaceti letech, ani v minulosti na českých zahradách nechybělo. Jaké si vypěstovat a kolik rostlin potřebujete pro pořádnou sklizeň?

Rostliny s neomezenými možnostmi

Víte, že některé druhy drobného ovoce běžně pěstujeme na okrasné zahradě a vlastně je za „jedlé“ ani nepovažujeme?

Když se v dubnu podíváte na záplavu zlatavých kvítků na větvích dřínu obecného, na bohaté hrozny květů muchovníku nebo třeba na podzimní zbarvení listů temnoplodce, nebudete na pochybách.

Tyto rostliny umí mnohem více než jen vytvořit zdravé plody plné vitaminů a minerálů. Za okrasnou se dá konečně považovat i borůvka chocholičnatá.

Zatímco v květnu její větve ozdobí čistě bílé měchýřkovité květy, na podzim se listí, ještě před tím, než opadá, zbarví do odstínů růžově karmínové barvy.

Galerie klasiky i zajímavých novinek

Je úplně jedno, jestli radši zvolíte odrůdy, které na zahradě pěstovaly už naše babičky, nebo dáte přednost moderním odrůdám. Bavit vás budou všechny.

Pokud máte na zahradě místo navíc, určitě si pár netradičních odrůd vysaďte. Už dávno neplatí, že plody rakytníku musejí být jen oranžové, zajímavé budou i odrůdy žlutoplodé.

I když už třeba rybíz nebo angrešt považujete za naprostou zahradní klasiku, která nemůže ničím překvapit, ani tady šlechtitelé nezaostávají. Zkusili jste odrůdu rybízu s lehce růžovými plody?

Zajímavý sortiment vás čeká i u zahradního kiwi, aktinídie význačné. Její odrůdy se mohou pochlubit plody nadměrně velkými nebo třeba načervenalými.

Ovoce mnoha tváří

Pokud nemáte s pěstováním drobného ovoce zkušenosti, určitě si v první řadě ujasněte, k jakému účelu rostliny využijete. Pokud chcete sklízet a rovnou jíst bez větších plánů na zpracování a uchování, bude vám stačit jen pár rostlin.

Co ale dělat, když máte rodinu a máte v plánu ovoce zavařovat i používat při pečení? Pokud se zaměříme například na oblíbené borůvky, velkou sklizeň očekávejte od šesti keřů.

Ty ostatně časem přerostou dospělého člověka. Můžete z nich vyrábět i džemy nebo je dokonce zamrazit a během zimy si upéct ten nejlepší borůvkový koláč.

U rybízu a angreštu se větší sklizně dočkáte už při výsadbě tří rostlin, v případě maliníku zainvestujte do deseti až patnácti sazenic. S množstvím to naopak nemusíte přehánět u muchovníku, který postačí i v jediném kusu.

To pravé borůvkobraní

Modré, typicky ojíněné plody máme zažité hlavně jako lesní ovoce. Už dávno na ně ale nemusíme chodit do lesa, kde porosty borůvčí pomalu, ale jistě mizí.

Pokud hledáte drobné ovoce, která vás bude bavit díky neskutečně širokým možnostem použití, určitě dejte zelenou borůvkám. Tento antioxidant podporující naše zdraví si prostě zaslouží čestné místo na každé zahradě.

Brusnice, nebo kanadská borůvka?

Jen málokdo v dětství nezažil sběr borůvek v lese. Pro spoustu rodin to byla po dlouhá léta letní tradice, díky které byste v každé domácnosti našli poctivé zavařeniny a během léta i ty nejlepší koláče.

Jenže bujné borůvčí pomalu a jistě mizí, a to málo, které zbylo, už je přece jen lepší nechat bez povšimnutí lesům. Pokud stále ještě nepatříte mezi hrdé pěstitele o dost mohutnějších severoamerických borůvek chocholičnatých, určitě se mezi ně rychle zařaďte.

Sklizeň ze vzrostlého keře kanadské borůvky dosahuje několika kilogramů. Navíc můžete výsadby zkombinovat díky odlišné plodnosti různých odrůd tak, že budete sklízet od konce června až do konce srpna.

Každá je trochu jiná

Na zahradě můžete pěstovat dokonce i brusnici borůvku, tedy klasickou lesní borůvku. I sazenice tohoto polokeře už najdete v nabídce zahradních center.

Její příbuzné, borůvce chocholičnaté je často vyčítáno, že obsahuje méně léčivých látek a že její chuť není tak výrazná. Ačkoli jsou mezi těmito dvěma různými druhy opravdu rozdíly, i tak vezměte borůvku kanadskou na milost.

Její pěstování na zahradě je oproti našemu lesnímu druhu snazší, navíc se dočkáte bohatší sklizně.

Na zahradu i do nádob

Protože je borůvka chocholičnatá opravdu hodně prošlechtěná, dočkáte se mnoha zajímavých odrůd. Ty se liší nejen termínem zralosti, ale třeba také velikostí plodů, jejich barvou nebo třeba celkovým vzrůstem.

Do nádob volte odrůdy dorůstající něco málo kolem metru, z těch mohutnějších si založte „plantáž“.

Klamou vlastním „tělem“

Není borůvka jako borůvka. Některé tak sice vypadají, ve skutečnosti ale jde o jiné plody.

Jejich plody jsou těm borůvkovým hodně podobné, přesto se nejedná o příbuzné rostliny. Jaké rostliny si můžete s borůvkami splést a co od nich můžete očekávat?

Indiánská borůvka

Některé rostliny nadělují natolik podobné plody, že si vysloužily i lidové označení borůvka. Ta indiánská roste v Severní Americe a není to nic jiného než muchovník.

Jeho fialově modré plody obsahují kromě vody a cukru vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B. I když jsou samozřejmě nejlepší čerstvě sklizené, dají se také sušit, zamrazit či z nich vyrábět chuťově zajímavé sirupy a džemy.

Kamčatská borůvka

O borůvku se nejedná ani v tomto případě, ve skutečnosti jde o zimolez kamčatský. Jeho plody jsou podobně modré jako borůvky, ale jsou o trochu kyselejší.

Mohou být oválné nebo podlouhlé. Obsahují hlavně vitaminy C a B a připravíte z nich velice zajímavé džemy. Sušené se pak přidávají do snídaňových směsí a využít je můžete například i do báječného pečeného čaje.

Jak na ně?

Pěstování borůvek není žádná věda. Jakmile si vyberete ty správné odrůdy, máte skoro vyhráno. Abyste se ale opravdu stali úspěšnými pěstiteli borůvek, snažte se svým rostlinám dopřát ideální podmínky.

Slunce i občasná zálivka

Tyto keře jsou podobně jako jiné opadavé dřeviny poměrně plastické. Plodit budou bohatě na slunci, ale zvládnou to i v polostínu.

Na přímý úpal je nesázejte, ostatně i tmavý stín pro ně nebude ideální. V sušší kamenité půdě jim dopřejte důkladnou zálivku, zvláště mladé, čerstvě vysazené rostliny chvíli rozmazlujte.

Hlavně kyselé pH

Základem úspěšného pěstování borůvek je kyselá půda. Té dosáhnete hned několika způsoby.

Buď si spolu s borůvkami pořídíte i speciální substrát pro kyselomilné ovoce (většinou nazvané jako substrát pro borůvky a brusinky) nebo půdu okyselíte rašelinou.

Ať zvolíte jakýkoli postup, kyselý substrát vždy smíchejte s původní zeminou, jedině tak borůvky prokoření do okolí.

Rašelinu můžete alespoň částečně nahradit také domácí listovkou. Tento lehký materiál dobře poslouží také na mulčování záhonu, borůvky mají rády důkladnou přistýlku. Kromě listovky je možné použít i jemnou mulčovací kůru.

Péče na jaře

Podobně jako jiné ovocné dřeviny, i borůvky jsou vděčné za občasný řez. V tomto případě bude snadný. V dubnu stačí odstranit až u země celé odplozené výhony. Ty poznáte podle hustého větvení, přičemž na koncových větévkách nevyrůstají téměř žádné pupeny.

Tipy do vaší kuchyně

S ovocem se dá neskutečně kouzlit. Pokud jste si na zahradu vysadili druhy časné i pozdní, můžete sklízet od května až do listopadu. Co všechno si můžete vyrobit?

Možností je spousta. Přiznejme si ale narovinu, že jedničkou mezi domácími výrobky z ovoce jsou jednoznačně marmelády. Pod rukama vám ale mohou vzniknout i skvělé pečené čaje, zavařeniny, ovocné kůže, sirupy i domácí víno.

Marmelády všude, kam se podíváš

Sladká dobrota plná ovoce doslazená cukrem nesmí chybět v žádné spíži. Každý má své osvědčené recepty, které se často dědí z generace na generaci.

Je jen na vás, jaký trik při přípravě džemů nebo marmelád používáte. Zatímco někdo používá želírovací cukr, jiní dávají přednost čistému pektinu a krystalovému cukru.

Možností je opravdu spousta. Jedno je ale jasné, ovoce určené na výrobu džemů by mělo být plně dozrálé a v té nejlepší kvalitě.

Do skleniček rozhodně nepatří znehodnocené kusy s plísní nebo hnilobou, dokonce ani po okrájení je nepoužívejte. Jistě také víte, že každé ovoce má trochu jiné vlastnosti.

Některé plody jsou přirozeně bohaté na pektin, který způsobuje želírování, jiné ho zase neobsahují téměř vůbec. Mezi ovoce bohaté na tuto látku patří například rybíz nebo jablka.

Ovoce chudé na pektin jsou jahody nebo třeba rakytník. Pokud ještě chvíli zůstaneme u rakytníku, i z něho se dá vyrobit džem.

Protože na jeho výrobu ale použijete jen šťávu z plodů, ve kterých pektinu moc nenajdete, můžete se setkat s doporučením, že džem zahustíte nakrájenými jablky a hruškami. Ty ostatně chuť rakytníku příjemně zjemní.

Báječné sirupy

Ani tyto dobroty dříve nechyběly v žádné domácnosti. Kromě tradičních receptů založených na krátkém povaření jsou oblíbené postupy výroby za studena.

Krátkou trvanlivost vynahradí vysoké zastoupení přírodních enzymů, minerálů a vitaminů. Pokud k ovoci přidáte vaše oblíbené bylinky, bude výsledek o to lahodnější.

Domácí sirupy ostatně můžete používat jako základ pro letní limonády, které se budou chutnat nejen vám, ale i dětem. Jistě jste už někdy zkoušeli vyrobit sirup z jahod nebo malin.

Dobrou volbou jsou také sirupy z rakytníku, které můžete dochutit i kořením v podání skořice nebo hřebíčku. Zkuste ale také sirup z kiwi, borůvek nebo ostružin.

0 0 hlasy
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
sdílejte článek
Další článek
Související články
Také si každý rok říkáte, že letos to uděláte jinak? Že si všechno mnohem lépe rozplánujete a poradíte si s elegancí sobě vlastní? Vánoce jsou krásné, ale přípravy na ně mohou být zatěžkávací zkouškou. Jak to všechno zvládnout a nezbláznit se? To je otázka, na kterou hledáme odpověď každý rok zřejmě úplně všichni. Přípravy na svátky jsou pro […]
Vánoční dekorace dodají vašemu domovu tu správnou sváteční atmosféru. Nemusíte za ně utrácet spoustu peněz, můžete si je za pár korun vyrobit sama doma. Nejenže ušetříte, ale užijete si také tvořivou chvilku, která vám pomůže naladit se na tu správnou vánoční vlnu. I drobné úpravy udělají s vaším domem zázraky! Vánoční stromeček na zeď Budete potřebovat: klacíky […]
Že ještě nemáte adventní věnec na stůl? Ani ten na dveře nebo jinou dekoraci jako připomínku blížících se Vánoc? S Kafíčkem to snadno napravíte. 1) Budete potřebovat slaměný kruh, větvičky cypřišku, zelené jmelí, perleťové korálky na ozdobu, čtyři svíčky s kovovými svícny, drát a plochou misku. 2) Jako první na slaměný základ věnce připevněte drátkem připravené větvičky a jmelí. Do svíček zespoda nasaďte kovové […]
Pokud si moc nepotrpíte na klasické dekorace a rádi experimentujete, je pro vás upcycling jako dělaný. A máte-li doma džínové oblečení či doplňky, které už mají to nejlepší dávno za sebou, využijte je. Na vánočních dekoracích vypadá denim překvapivě velice dobře a originálně. Vyzkoušejte a uvidíte! Každý má ve skříni určitě minimálně jedny džíny, u kterých doufá, že […]
reklama
Partnerské vztahy
Jak i vám může zobat z ruky?
Každý muž potřebuje cítit obdiv. Pokud chcete, aby vám váš drahoušek neutekl za jinou, pravidelně ho chvalte a patřičně odměňujte. S mužem je to jako s holubem. I holuba jde naučit mnohým kouskům, jen je třeba ho odměnit ve chvíli, kdy udělá něco správně. Holoubkovi tak dojde, že další zrnko dostane, když to znovu dobře zopakuje. Nic byste ho nenaučila, kdybyste ho […]
Kritické body každého vztahu
Na občasné hádce není nic špatného. Vypustit emoce je lepší než v sobě negativní pocity dusit. Kvůli některým záležitostem to ale jiskří v každém vztahu. Víte, proč a z jakých důvodů se páry hádají nejvíc? Každý vztah prochází někdy krizí. A občas to bouchne v každé rodině. Když se hádáte, tak alespoň říkáte, co vám vadí, a partner má šanci se to dozvědět. […]
Děly se malé, tiché zázraky
Nikdy bych neřekla, že může někdo tak vyčerpat, a přitom tak obohatit. Pak jsem ale u sebe měla celé prázdniny vnoučata a to tedy byla jízda. Místy divoká, ale opravdu krásná. Před třemi lety mi syn Ondra zavolal, že se s manželkou hádají a potřebují trochu prostoru. Neváhala jsem ani minutu. „Pošli děti ke mně,“ řekla jsem. Netušila […]
Nový vztah, a už tak brzy po rozchodu…
Muž, kterého jste potkala příliš brzy po rozchodu, nemusí být nutně špatný, jen v dané chvíli prostě ještě nebyl tím správným pro vás. Pokud ještě stále máte v srdci někoho jiného, je důležité si to přiznat a nesnažit se předstírat, že žádnou ránu už v srdci nemáte. Každé hojení zlomeného srdce potřebuje čas. Kdykoli se snažíte zkrátit proces jizvení, rána […]
Cestování
Naše nejkrásnější vánoční trhy
V různých městech naší země už lákají vánoční trhy svou zářivou výzdobou. Budeme si opět vychutnávat tu nádheru a k tomu poslouchat koledy a ochutnávat různé dobroty. Vánoční kolonády Překrásnými vánočními trhy září lázeňské město Karlovy Vary, trhy se tu konají od 29. listopadu do 1. ledna. A pozadu nezůstávají ani Mariánské Lázně. Zdejší krásná výzdoba přímo vybízí k tomu procházet se kolonádou […]
Vánoční hit: Drážďany v plné parádě
Horký svařák v hrníčku, lahodné štóly, ale i třeba klobásky nebo pečínka. To vše můžete mít v záři vánočního stromu a výzdoby v ulicích nedalekých Drážďan. Pravé místo, kde hledat tu největší koncentraci svátečních tradic! Chcete zažít tu pravou vánoční atmosféru? Vyrazte na adventní trhy do hlavního města Saska Drážďan, půl hodinky jízdy autem severozápadně od českých hranic. Sváteční nálada se vás […]
Starodávná krása v moderním stylu
Lázně Teplice nejsou tak velké ani schované v lůnu přírody jako třeba Karlovy Vary. Mají ale dlouholetou, úžasnou tradici a návštěvníci odjíždějí nadšeni. Pro ženy, které si chtějí zklidnit mysl, ulevit tělu a dopřát si přitom i špetku elegance a kultury, jsou Teplice v Čechách jako stvořené. Ať už se tam chystáte jenom na víkend s kamarádkou, nebo máte před sebou […]
Advent je zase tady!
Kdo by si nechal ujít tento kouzelný čas v historických kulisách měst, kde můžeme vychutnávat první vánoční atmosféru tohoto roku, a přitom mlsat dobroty a popíjet svařák či lahodný punč? Bruslení v parku Ve Vídni začínají vánoční trhy vždy o něco dříve než jinde. Většinou to bývá už v polovině listopadu. Nejhezčí místa tohoto krásného historického města se změní na kouzelná […]
Krása a zdraví
Nebuďte „citlivka“ jako vaše zuby
Citlivé zuby trápí spoustu lidí, ale příčiny bývají různé. Nenechte si kazit život a vyhněte se chybám, které k citlivosti přispívají. Citlivost obvykle vzniká při obnažených zubních krčcích, za které může úbytek dásně při parodontóze nebo špatném postavení a přetěžování zubů. Svou roli hraje také úbytek zubní skloviny. A když se k tomu přidají další faktory, citlivost zubů […]
Vlasy se mění stejně jako my
Léta bohužel zastavit nejdou. A s tím, jak přibývají, se mění i naše vlasy. Zejména to pociťují ženy po padesátce. Pokud patříte do této skupiny, můžete pozorovat, že vám vlasy najednou více vypadávají, mění se jejich kvalita a ztrácejí pružnost i lesk. To jistě nepotěší, přesto není třeba si zoufat; můžete s tím totiž něco udělat. Co se s nimi děje? Produkce […]
Jak si poradit s povislými víčky
Trápí vás o něco víc povislá víčka, než byste si představovala mít? Plastická operace není jedinou možností. Můžete  se pustit do zkrášlování sama a třeba hned! Zorientujte se v krémech na oči Jako první pomoc na nateklá víčka způsobená zejména únavou a nevyspáním skvěle zafungují vychlazené lžičky, čajové sáčky, plátky okurky nebo speciální gelové masky na oční víčka. Pokud je to problém trvalejšího […]
Jak na to: Omlaďte svou pleť během chvilky
Na podzim a v zimě je pleť bledá, postrádá jiskru a volá po omlazení. Nemusíte se trápit nad každou vráskou nebo kruhy pod očima. Uberte jí nějaký ten rok! Pravidelnou každodenní péči doplňte jednou nebo dvakrát týdně jemným peelingem, který si poradí se zašedlou a unavenou pletí, rozzáří ji a připraví na vstřebání sér a krémů. Pleťové masky Pleti přidají na […]
Magický svět
Probuďte svou ženskou intuici
Vaše intuice je jako neviditelný pomocník, který vám šeptá pravdu, když váháte. Poradí vám i vás varuje před nebezpečím skrze vaše pocity, vize či sny. Poslouchat svůj šestý smysl se vyplatí…   Každá žena má svůj neomylný radar v podobě šestého smyslu, jen ho spousta z nás často nevnímá nebo přehlíží. Dobrá zpráva je, že ho […]
Nejlepší Vánoce podle hvězd
Naplánovat Vánoce tak, aby si je užili všichni, není snadné. Každý má totiž trochu odlišné představy. Jak si znamení zvěrokruhu představují svou adventní idylku? A čemu se raději vyhněte, aby byly vaše svátky ty nejkrásnější? Beran (21. 3. – 20. 4.) Nenuťte ho vysedávat s cukrovím u pohádek. Jeho ideální Vánoce zahrnují sporty a dobrodružství, nebo aspoň adrenalinové nákupy na poslední […]
Můj malý vnuk vypráví příběhy z našeho mládí
Tehdy mě a mého muže postihlo hrozné neštěstí. Přišli jsme o malého syna. Když se po mnoha letech narodil náš vnuk, začaly se dít podivné věci. Když se můj vnouček Adámek narodil a já přišla za svou dcerou do porodnice, málem se mi zastavilo srdce. Dívala jsem se najednou do očí svého synka Pepíčka. Zemřel v devíti letech. Srazilo […]
Na tu noční v nemocnici nikdy nezapomenu
Byla jsem v nemocnici nová. A vyděšená. Na radu od zkušené kolegyně nikdy nezapomenu. Duše zemřelého se nesmí zapomenout pustit na svobodu. Vždycky jsem si přála být zdravotní sestrou. Když jsem se dostala na zdravotní školu, byl to jeden z mých nejšťastnějších dnů v životě. Svůj sen jsem měla na dosah ruky. Jako zdravotní sestra jsem zažila mnoho zajímavých, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
epochaplus.cz
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
Praotec Čech patří k nejznámějším postavám našich pověstí, ale kdo skutečně stál u počátků českého národa? Současná věda se snaží oddělit legendu od reality a přináší mnohem střízlivější obraz, než jaký známe z tradice. Co tedy o praotci Čechovi víme – a co zůstává jen působivým mýtem? Kdo to byl, muž, jehož jméno dodnes nese
Salát do zásoby
tisicereceptu.cz
Salát do zásoby
Když je sezona, neuškodí připravit zásoby také na zimu. Můžete přidat i jinou zeleninu. Potřebujete 3 kg rajčat 1 kg okurek 3 červené papriky 3 zelené papriky 4 cibule 1 palici česneku hrs
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
epochanacestach.cz
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
Český les v zimě patří k málokterým místům, kde se i v hlavní sezoně dá zažít opravdové ticho. Kraj na západě Čech se v prosinci mění v útočiště všech, kdo chtějí na chvíli vyměnit ruch města za zimní krajinu, čistý vzduch a pohyb, který zahřeje. Hlavním lákadlem jsou bezpochyby běžky. Místní síť tras vede hlubokými
Hvězdy Semaforu pokřtily čtyřicátou knihu Josefa Fouska
panidomu.cz
Hvězdy Semaforu pokřtily čtyřicátou knihu Josefa Fouska
Opravdu hvězdná společnost se sešla počátkem letošního prosince v Galerii Vinohradská 12 v budově Českého rozhlasu v Praze. Jiří Suchý, Uršula Kluková, Miluška Voborníková, Mirek Paleček a další známé osobnosti přišli pokřtít nejnovější, už čtyřicátou knihu oblíbeného písničkáře, textaře, fotografa a humoristy Josefa Fouska. Ten se proslavil také jako dlouholetý parťák Miloslava Šimka a Jiřího
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Po letech mne podrazila!
skutecnepribehy.cz
Po letech mne podrazila!
Když jsem byla mladší, nikdy by mě nenapadlo, že jednoho dne ztratím ženu, která se mnou sdílela tolik let života. Jde to. I opora zmizí… Marta byla mou vrbou, prvním člověkem, kterého jsem volala, když se stalo něco dobrého i špatného. Myslela jsem si, že taková vazba vydrží všechno. Jenže stáří někdy ukazuje, že některé vztahy
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
nasehvezdy.cz
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
Herečka z nekonečného seriálu Ulice Dana Batulková (67) nejspíš neprožívá nejšťastnější časy. Proslýchá se totiž, že se jí nedaří ve vztazích, a to jak s dětmi, tak s partnerem. Údajně to má skřípat
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
enigmaplus.cz
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
V roce 2015 se na Rizalově střední škole v Metro Manile na Filipínách objevil případ, který spojil místní folklór s digitálním věkem. Incident spustila fotografie pořízená na školních toaletách, na kt
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
historyplus.cz
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
V ledové pustině jsou měsíce jen sami dva. Právě se pustili do opravy kajaku proraženého mrožími kly, když zaslechli štěkot psů a lidské hlasy. Blíží se k nim nějaký muž. „Vy jste Nansen, že?“ oslovil příchozí jednoho z nich. Málem se dostali až k severnímu pólu. Bylo to však nad síly a možnosti norského polárníka Fridtjofa Nansena (1861–1930)
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
iluxus.cz
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
Peugeot potvrzuje svůj vstup do světa francouzské kinematografie. Tímto krokem navazuje na svou tradici a renomé spočívající v inovacích, eleganci a výjimečném dědictví. Francouzská kinematografie
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
21stoleti.cz
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
Je známo, že lidé využívali přírodní oheň, vzniklý například v lese po úderu blesku do stromu, před více než milionem let, ale až dosud nejstarší důkaz úmyslného zakládání ohně lidmi pocházel z doby p
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
epochalnisvet.cz
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
Křest poslední knihy Josefa Fouska postavil na pódium řadu známých tváří. Kniha vyšla ve spolupráci s rozhlasovým vydavatelstvím Radioservis, a samozřejmě i v rámci projektu Podzim s láskou a humorem, jehož partnerem je i Český rozhlas a pod jehož záštitou už několik let probíhají i oblíbené Hovory W. Generálním partnerem projektu je už od jeho
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz