Pokud jste někdy navštívila jižní Itálii, určitě jste tento netradiční dezert ochutnala. Lahodné trubičky s ricottovým krémem sice mají svůj původ na Sicílii, avšak v současné době je seženete v každé italské cukrárně.
Jejich příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát, tak se do toho pusťte a místo klasických kremrolí si k nedělní kávě připravte tuto křupavou dobrotu!
Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
30 g cukru
30 g sádla
50 ml dezertního vína
1 vejce
1 lžička skořice
1 lžička vinného octa
kůra z ½ pomeranče
špetka soli
1 bílek na potření
slunečnicový olej na smažení
Na krém:
750 g ricotty
250 g cukru
100 g čokoládových peciček
Na ozdobení:
nasekané pistácie
kandovaná citrusová kůra
Krok za krokem:
1. Den předem si připravte ricottu. Vložte ji do cedníku a nechte ji přes noc v lednici, aby se zbavila přebytečné tekutiny. Druhý den začněte s přípravou těsta.
V míse smíchejte prosátou mouku, špetku soli, mletou skořici, dezertní víno a vinný ocet.
2. Přilijte rozpuštěné sádlo, lehce propracujte rukama a přisypejte cukr a najemno nastrouhanou pomerančovou kůru. Vypracujte pružné a nelepivé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na 2 hodiny odpočinout do lednice.
3. Okapanou ricottu vložte do velké mísy, přidejte k ní cukr a ručním šlehačem vytvořte hladký krém bez hrudek. Do něj poté gumovou stěrkou lehce zapracujte čokoládové pecičky. Krém odložte do lednice.
4. Vychlazené těsto rozválejte na asi 2 mm tenký plát a z něho vykrájejte hranou sklenice kolečka o průměru asi 10–12 cm.
Tato kolečka namotávejte na nerezové trubičky na kremrole a jejich okraje k sobě přilepujte rozšlehaným bílkem, aby se při smažení neotevřely.
5. V hlubokém hrnci nebo pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje. Jakmile je horký, vhoďte do něj trubičky i s formičkami a smažte dozlatova. Během smažení je několikrát obraťte. Po vyjmutí je položte na papírovou utěrku, abyste odstranila přebytečný tuk.
6. Jakmile trubičky zchladnou, pomocí cukrářského sáčku je naplňte ricottovým krémem. Jejich konce namočte v nahrubo nasekaných pistáciiích nebo je ozdobte kandovanou citrusovou kůrou.
Ricottová bábovka
Patří různé druhy bábovek k vašim oblíbeným moučníkům? Pokud ano, rozhodně vyzkoušejte tuto nadýchanou bábovku s ricottou a citronovou kůrou. Citrusy jí dodají svěžest, a navíc díky čerstvému sýru obsaženému v těstě zůstane vláčná i několik dní!
Suroviny:
375 g ricotty
300 g hladké mouky
160 g másla
250 g třtinového cukru
1 kypřicí prášek
kůra z 1 citronu
šťáva z 1 citronu
špetka soli
Na polevu:
2 lžíce citronové šťávy
150 g moučkového cukru
Jak na to?
Všechny suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Do druhé mísy nasypejte cukr, přidejte změklé máslo, žloutky a citronovou kůru i šťávu.
Vyšlehejte světlou pěnu. Do té přidejte ricottu a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vytvořte hladké těsto bez hrudek.
Na závěr gumovou stěrkou lehce přimíchejte sníh z bílků. Pracujte jemně, jinak bábovka nebude nadýchaná. Formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou.
Nalijte do ní těsto a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte asi hodinu. Před vyjmutím zkontrolujte propečenost bábovky špejlí: pokud vyjde z těsta suchá, můžete bábovku vyndat. Na polevu smíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem.
Neměla by být příliš řídká, aby z povrchu nestékala. Jakmile bábovka zchladne, polijte ji připravenou polevou a můžete podávat!
Tip!
Místo polití citronovou polevou můžete bábovku jenom lehce pocukrovat.