Šťavnatý moučník se svěží chutí pomerančů doplněnou karamelovými tóny.
Potřebujete:
✿ 4–5 pomerančů (i červených)
✿ 250 g cukru moučky
✿ 2 lžíce pomerančové šťávy
✿ 155 g hladké mouky
✿ 80 g jemné krupičky
✿ 2 lžičky kypřicího prášku
✿ ½ lžičky soli
✿ 3 vejce
✿ 210 g olivového oleje
✿ 3 lžíce pomerančového likéru
✿ 1 lžící pomerančové kůry
1. Pomeranče omyjte a nakrájejte od středu na tenké plátky. Ze zbylých částí pomerančů nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Dvě lžíce šťávy smíchejte s 60 g moučkového cukru. Dortovou formu vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Vlijte do ní cukrovou šťávu, rozetřete a vyskládejte plátky pomeranče.
2. V míse smíchejte mouku, krupičku, kypřicí prášek a sůl. V robotu vyšlehejte 190 g cukru moučky s vejci do pěny. Za stálého šlehání přilévejte olej, pak likér a pomerančovou kůru. Poté přidejte suchou směs a důkladně promíchejte.
3. Těsto nalijte do formy a dejte péct do trouby při 180 °C 35–45 minut. Nechte vychladnout, pak vyklopte z formy a můžete podávat.