Jednoduchý, za chvilku hotový, navíc výborný slaný koláč můžete obohatit třeba i klobáskou či sýrem.
Potřebujete:
✿ 1 ks listového těsta
✿ 200 g rajského protlaku
✿ 2 lžičky sušené bazalky
✿ 2 stroužky česneku
✿ 3 velká rajčata
✿ 1 vejce
✿ 1 hrst čerstvého tymiánu nebo bazalky
✿ olivový olej
✿ sůl, pepř
1. Těsto rozválejte do kruhové placky, dejte ho do koláčové formy vyložené pečicím papírem, dno propíchejte vidličkou a asi centimetrový okraj přehněte ven.
V rajském protlaku rozmíchejte utřený česnek a sušenou bazalku a směsí potřete těsto kromě okrajů.
2. Rajčata nakrájejte na plátky a naskládejte je na připravený základ. Rajčata posypejte čerstvě mletým pepřem, lehce osolte a okraje těsta trochu přehněte na koláč a potřete rozšlehaným vejcem.
3. Dejte péct do trouby při 180 °C asi na 20 minut. Na teplý koláč natrhejte lístky tymiánu či bazalky a zakápněte pár kapkami olivového oleje. Podávejte teplý nebo i studený.