Slupky obsahují vitamíny, proto bychom je neměli loupat, ale naopak jíst. Odborníci si stěžují, že téměř naprostá většina lidí zeleninu před přípravou nejprve oloupe a teprve potom uvaří a podává. Přichází ale o tu nejvýživnější část.
Mnohé z vás jste zvyklé, že při přípravě zeleniny je třeba nejdřív odstranit slupku, která pak skončí v koši. Jenže ve slupkách zeleniny jsou úžasné živiny prospívající lidskému zdraví. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že slupky jsou to nejzdravější.
Obsahují spoustu vlákniny, především té nerozpustné. Třeba v tmavém obalu okurek se skrývá většina antioxidantů a spousta vitaminu K. Slupka brambor obsahuje ještě daleko více živin. Například železo, vápník, draslík, hořčík, vitamin B6, vitamin C.
Čím šlupky prospívají?
Většina slupek ze zeleniny obsahuje antioxidanty, které umí účinně bojovat proti volným radikálům v našem těle.
Ty mohou přispívat ke vzniku vážných onemocnění, nebo jejich průběh zhoršovat, oslabovat imunitu, podílet se na vzniku zánětů a virových onemocnění, srdečních chorob a podobně. Zejména proto je potřeba jejich výskyt v organismu neutralizovat.
A to například některými vitaminy, kupříkladu vitaminy C a E, které se v některých druzích zeleniny vyskytují velmi často a v hojném množství.
Navíc barevná zelenina, například mrkev, paprika či okurka mají obal, který obsahuje přímo koktejl antioxidantů, který působí protizánětlivě a prospívá i játrům..