A jak snížit hladinu tuků ve vašem těle? Cholesterol je pro lidské tělo nepostradatelný, ale nesmí ho být v krvi nadbytek. Sám o sobě není příčinou zanesených cév a infarktu.
Na vině je spíše nesprávný způsob našeho stravování. Jak na vysoký cholesterol bez léků? Většina z nás nemá ani ponětí, jaké množství cholesterolu ve svých cévách skladuje.
Pokud také patříte k této tápající většině, pak vás asi nepotěší, že odhady vyznívají špatně – vysoký cholesterol má prý polovina z nás, podle některých lékařů snad až tři čtvrtiny populace.
Co je na cholesterolu špatného?
● V podstatě nic: Tělo ho dokonce nutně potřebuje – pro tvorbu žluči, některých hormonů či vitaminu D. Jenže dodávky musí odpovídat potřebám, samy si ho totiž vyrábějí i naše játra.
● Ucpává cévy: Může za to „zlý“ cholesterol, který lékaři označují LDL a který snadno přilne ke stěně cév a tam se hromadí. Naopak HDL čili „hodný“ cholesterol pomáhá cévy čistit.
● Může vést k infarktu a mrtvici.
Tuky, ale lahůdkové
Vyškrtnout tuky z jídelníčku není řešení. Jednak takovou dietu dlouho nevydržíme, a i kdyby, jen si ublížíme. Nízkotučná dieta totiž zamává i s hospodařením cukru.
Jedinou alternativou je škrtnout velký podíl vepřového na jídelníčku a nahradit ho potravinami bohatými na jiné tuky, které proti usazování cholesterolu chrání.To znamená jíst často mořské ryby a ořechy.
Jídelníček proti infarktu
Aby se člověk ve svěžesti dožil vysokého věku, má si dopřávat. Cévy volají po gurmánských laskominách. Není to jen požitek, který léč, některé potraviny působí proti nebezpečnému zužování cév.
Které to jsou?
Olivový olej nasazuje do boje proti škodlivým tukům jejich zdraví prospěšnou variantu. Důležité ale je používat olej syrový, tedy na saláty, nikoliv na smažení, protože tím jeho kvalita notně utrpí a velké pomoci se od něj pak nedočkáme.
Červené víno výborně chrání proti nebezpečným krevním ucpávkám, k nimž mají cévy, zúžené cholesterolovým „polstrováním“, takový sklon.
Zelený čaj prokáže abstinentům stejnou službu jako zmíněné červené víno.
Grep je pro naše cévy elixírem života. Nejen že brání vytváření krevních sraženin, ale díky vysokému obsahu vitamínu C ještě pomáhá udržovat cévní stěny pevné a pružné.
Losos je jedním z nejbohatších zdrojů prospěšných tuků, které udržují cévy v dobré kondici.
Nevýhodou je ovšem jeho cena. Nahradit ho však můžete i méně finančně náročnými rybami. Výborná je v tomto ohledu makrela nebo sardinky.
Ořechy jsou lahodným zdrojem tuků, které chrání naše cévy proti usazování cholesterolu podobně jako rybí tuk. Takže pokud nejste na ryby, tady máte náhradu.
Když za to mohu geny…
Pak žádná dieta nic nezmůže. Jde o vrozenou poruchu a tak pokud máte podezření, že za vysoký cholesterol u vás jídelníček nemůže, pak je třeba se nechat vyšetřit na oddělení specializovaným na endokrinologii a metabolické potíže.
Stav není radno podceňovat, samo od sebe se množství cholesterolu v cévách určitě nevyřeší, to zvládnou jen léky.