Máte ryb plný mrazák a nevíte co s nimi? Poradíme vám, jak je také můžete zpracovat, než na ně znovu dostanete chuť.
Budeme potřebovat:
1 kg kapra (lipan, candát, štika, pstruh)
hladká mouka (lze smíchat s oblíbeným kořením)
2 vajíčka
strouhanka
sůl
olej na smažení
lák na 6–8 sklenic:
0,7 l octa
2,5 l vody
15 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
5 bobkových listů
2 lžičky hořčičného semínka
2 lžičky cukru
7 lžiček soli
Postup:
Ryby očistíme (kůži ponecháme), prosolíme a necháme 24 hodin v chladu odležet.Opláchneme, rozporcujeme na podkovy a obalíme a osmažíme jako řízek.
Naskládáme do sklenic a zalijeme horkým lákem (měli bychom ho nechat 24 hodin odstát, přecedit ho a přivést těsně pod bod varu). Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme při 90 °C asi 20 minut.
Extra tip:
Lze použít i zbylé smažené ryby, které nám zůstaly v ledničce.