Medvědí česnek v přírodě snadno přehlédnete, její účinky jsou však nezanedbatelné.
Roste od konce února až do konce května na vlhkých místech, volně v přírodě i na zahradách. Jakmile ale začne kvést, pomalu své léčivé účinky ztrácí. Bylinu můžete konzumovat čerstvou, sušenou, zmraženou i odšťavněnou po celý rok.
Na tlak i vyrážky
Je zdrojem vitaminu C a funguje jako antioxidant. Posiluje imunitu, podporuje tvorbu bílých krvinek a výtečně se hodí na léčbu virových i bakteriálních onemocnění.
Rychleji hojí rány, zbaví vás zažívacích potíží, snižuje krevní tlak, lepší stav pleti po vyrážkách a akné a také čistí cévy.
Zpracování bylinky
Výborně chutná s rozmixovaným banánem, často se také listy medvědího česneku přidávají do salátů, na čerstvý chléb s lučinou i do polévek. Dochutí i omáčky.