S podzimem přišla únava a lenost, které jsou některá rána doslova nezvladatelné.
A právě proto pro vás máme tipy na opravdové ranní životabudiče, bez kterých se až do jara možná neobejdete.Zapomeňte na chleba s máslem, tvarohové buchty nebo čokoládové lupínky s mlékem. Potřebujete-li energii na celý den, budete si muset naservírovat něco jiného.
Ovesná kaše zlepší náladu
Nasaďte ovesný poryč, jak se této kaši lidově říká. Ovesné vločky jsou bohaté na vápník, draslík, hořčík, vitamíny E a B či vlákninu a další tělu prospěšné věci.
Jejich největší výhodou je, že dokáží zahnat únavu, dobít energii, napomoci soustředěnosti a úspěšně bojovat proti podzimním depresím. K přípravě potřebujete 125 ml mléka, 25 g ovesných vloček, lžíci třtinového cukru a špetku soli.
Vlijete do hrnce mléko a vsypte do něj vločky, které zlehka osolíte, přidejte cukr a přiveďte k varu. Jakmile začne směs probublávat stáhněte plamen a nechte vařit, dokud vločky nezměknou a nepromění se v kaši. Podávejte s ovocem, skořicí a medem.
Naklíčená semínka omladí
Zelené klíčky obilovin a luštěnin jsou jednou z nejenergetičtější potraviny, jakou si můžete dopřát. Jejich výhodou je nejen velký obsah bílkovin, vitamínů skupiny B a E a kyseliny listové, ale také to, že si je můžete doma naklíčit i v zimě.
Z klíčků si vyrobte nepečený chlebíček. Potřebujete naklíčené žito, naklíčený ječmen, naklíčenou pšenici, na dochucení hořčičné semínko, anýz, fenykl, koriandr, sůl, kmín nebo majoránku, rajčata a cibuli.
Klíčky namelte, osolte a dochuťte podle libosti bylinkami, pokrájenými rajčaty nebo kořením. Na plech s pečícím papírem tvořte tenké placičky, které nechte vyschnout do podoby křehkého chlebíčku.
Teplota ovšem nesmí přesáhnout 45 stupňů, jinak si všechny důležité živiny zničíte.
Semínkový salátek zbystří smysly
Na ten potřebujete klíčky řeřichy, naklíčenou čočku, klíčky vojtěšky, klíčky červené řepy, olivový olej, med a citronovou šťávu. Klíčky důkladně propláchněte a osušte, dejte na talířek a pokapejte olivovým olejem, medem a citronovou šťávou.
Můžete si ale připravit i slanou variantu se solí a zakysanou smetanou. Smoothie vás přivede do varu V poslední době je to doslova fenoménem zdravé výživy.
Receptů je nepřeberné množství, stejně jako zdravých ingrediencí, jenže ne každý zvládne ráno vypít velkou sklenici směsi špenátu, řapíkatého celeru a červené řepy.
Máme pro vás tip na zelené smoothie, které se pije v malých skleničkách jen jako doplněk ke snídani. Budete potřebovat půl šálku zelených hroznů, šálek špenátu, půl mraženého banánu, šálek zeleného čaje. Uvařte zelený čaj a nechte jej vychladnout.
Všechny ingredience smíchejte v mixéru, zalijte čajem a rozmixujte. Podávejte v malých skleničkách..