Nadcházející zima je obdobím nejen prvních mrazíků a sněhu, ale také velice častých viróz a nemocí z nachlazení. Právě v takových případech oceníte domácí sirupy, které můžete mít vždy po ruce.
Možná vás překvapí, že výroba domácích sirupů není žádná věda. Budete potřebovat jen pár surovin a ještě budete mít jistotu, co vámi připravený sirup obsahuje.
Domácí bylinkový sirup vás navíc vyjde mnohem levněji než ten, který si můžete koupit v lékárně. My jsme pro vás vybrali pár skutečně jednoduchých receptů, které jistě zvládnete a které nezatíží vaši peněženku.
Tymiánový sirup
Budete potřebovat: 200 ml vody, 100–200 g cukru, místo 100 g cukru, můžeme použít odpovídající množství medu anebo domácího šípkového sirupu, 1 balíček sušeného tymiánu a 3 lžíce sušeného slézového květu .
Postup: Svařte 200 ml vody s cukrem tak aby se cukr ve vodě úplně rozpustil. Pak přidejte celý balíček sušeného tymiánu a asi 3 lžíce slézového květu a krátce povařte. Povařenou směs odstavte ze zdroje tepla a nechte přes noc louhovat.
Druhý den směs přeceďte přes jemné sítko nebo čisté plátýnko. Jestli jste na počátku dali do vody pouze 100 g cukru, teď je ten správný čas na přidání šípkového sirupu nebo dobrého medu.
Protože by se med neměl vařit, přeceděnou směs jen krátce prohřejte, aby med rozpustil. Hotový sirup nalijte do čistých lahviček a skladujte v chladu, nejlépe v ledničce. Konzumujte ho v období kašle a nachlazení, nejlépe 3x denně 1 čajovou lžičku.
Zázvorový sirup
Budete potřebovat: 100 až 150 g na 1 kg cukru, 2 citrony a 500 ml vody.
Postup: Čerstvý zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pak do hrnce nasypte cukr a zalijte vodou. Přidejte zázvor a přiveďte k varu. Vařte 15 minut a mezitím si vymačkejte šťávu ze dvou citronů.
Po 15 minutách hrnec se sirupem odstavte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu. Nechte chvíli zchladnout, přeceďte a nalijte do připravených skleněných lahví. Zázvorový sirup řeďte vodou podle chuti nebo užívejte po lžičkách jako prevenci proti nachlazení.
Česnekový sirup s medem
Budete potřebovat: 8 až 10 stroužků česneku, 200 ml jablečného octa a 200 g medu.
Postup: Vylisujte nebo rozetřete česnek a dobře ho promíchejte s jablečným octem a medem. Směs vložte do skleněné uzavíratelné nádoby a nechte v ledničce 6–7 dní. Nezapomeňte každý den vařečkou důkladně promíchat.
V případě onemocnění užívejte ráno nalačno 1–2 lžičky sirupu rozmícháme ve 250 neperlivé vody. Česnekový sirup nikdy nepijte neředěný. Tento sirup vás svými účinky příjemně překvapí. Česnek je totiž významným antioxidantem a přírodním antibiotikem.
Přispívá k normální funkci dýchacího systému, k posílení imunity i k duševní pohodě. Společně s medem se používá jako prevence i lék při nachlazení a chřipce.