Horečka provází nachlazení, bakteriální onemocnění a mnoho dalších podzimních nemocí. Není radno ji podceňovat. Nejzdravější je vypořádat se s ní přírodní cestou.
Obecně známou pravdou je, že léky většinou neléčí, ale jen řeší akutní problém. Potlačují příznaky, které jsou projevem nemoci těla. Zato bylinky, některé potraviny i koření nejenom, že ulevují od příznaků nemoci, ale řeší také samotnou příčinu. A platí to i v případě horečky.
pokud ji máte, znamená to, že tělo s něčím bojuje. Je tedy vůbec dobré ji nutně a co nejrychleji potlačovat? Když tělo bojuje s infekcí, poznáte to právě na zvýšené teplotě.
Jenže je dobré umět rozeznat, kdy jde o teplotu prospěšnou, se kterou se tělo do pár hodin vypořádá samo, a kdy už je zapotřebí zasáhnout. U dětí se obvykle hranice pro nutnost snížení teploty stanovuje nad třicet osm stupňů Celsia.
U dospělých to však tak jednoznačné není, někteří odborníci se však shodují v tom, že je zapotřebí horečku začít snižovat ve chvíli, kdy přesáhne třicet devět stupňů Celsia. Po čem tedy v ideálním případně sáhnout, když se zvýšená teplota nevyhne ani vám?
Šípkový čaj je základ
Začněte pořádně horkým čajem, nejlépe šípkovým. Přibližně dvě čajové lžičky rozdrcených šípků zalijte 2 dcl vroucí vody a nechte deset až patnáct minut louhovat. Pak čaj sceďte a ještě horký vypijte. Takto byste
měli vypít alespoň tři šálky denně. Šípek totiž obsahuje velké množství vitaminu C a antioxidantů, které pomohou posílit imunitu.
Tinktura z echinacey
Třapatka nachová neboli echinacea je velmi účinná v boji proti vysokým horečkám. Ráno si nakapejte padesát kapek tinktury do sklenice vody a vypijte. Opakujte s deseti kapkami každou hodinu až dvě. A jak si tinkturu vyrobíte?
Připravte si 100 g čerstvých květů byliny anebo 200 g sušených květů. Květy pokrájejte a vložte je do uzavíratelné sklenice. Měly by zaplnit zhruba dvě třetiny sklenice.
Pak je zalijte šedesátiprocentním lihem nebo kvalitní pálenkou a to tak, aby byly všechny květy zcela ponořené. Nádobu uzavřete a postavte ji na teplé a suché místo. Každý druhý den sklenici protřepte. Po týdnu až deseti dnech by měla být tinktura hotová.
Ochlazující koupel
Pokud máte skutečně vysokou horečku, nejrychlejším řešením je studená sprcha nebo koupel. Napusťte si vanu vlažnou, nebo ještě o něco studenější a na minutu, nebo aspoň na půl, se do ní ponořte.
Po třech až pěti minutách proceduru opakujte a po dalších pěti minutách ještě jednou.
Drůbeží vývar
Ačkoliv při horečce nejspíš hlad nemíváte, je zapotřebí tělu dodat živiny. Bez jídla se totiž bude se všemi nemocemi vypořádávat mnohem déle.
Pokud máte horečku, doporučuje se konzumovat strouhané jablko, rýžovou nebo ovesnou kaši a co především, silné zeleninové nebo drůbeží vývary, které je zapotřebí konzumovat ještě horké.
Právě tyto pokrmy dodají vašemu tělu tolik potřebnou sílu a zaručí mnohem rychlejší zotavení.
Pampeliškové víno
Možná tomu neuvěříte, ale i víno při horečce funguje jako velice účinný lék. Je však zapotřebí do lahve kvalitního bílého vína ponořit dva rozkrájené kořeny pampelišky lékařské a nechat pět dní macerovat.
V případě potřeby vypijeme 0,5 dl každou hodinu, výsledky se pak dostavují překvapivě rychle. Horečka vás už jen tak trápit nebude.