O citlivých zubech se mluví často, o příčinách, proč reagují bolestí na kyselé, sladké, chlad či horko, už ne. Bolest vyvolávají hlavně kazy a opotřebení.
V případě kazů může jít o kazy skryté, jež zubní lékař neuvidí, neudělá-li vám rentgen. Při opotřebení zubní skloviny se ztenčí, či úplně ztratí ochranná vrstva zubu.
Na vině může být špatný způsob čištění, skřípání zuby nebo třeba tvrdá strava náročná na rozžvýkání, což bývá problém hlavně u makrobiotiků a veganů. Samostatnou kapitolou je pak poškození nevhodným bělením.
Jen pasta nestačí
Podle televizních reklam by to mohlo vypadat, že k odstranění nadměrné citlivosti stačí používat tu správnou zubní pastu. Tak lehké to ale není.
V případě, že máte například obnažené krčky zubů nebo vám na žvýkacích ploškách chybí sklovina, toho pasta na zuby moc nezmůže.
Přípravky, jež chybějící sklovinu nahradí, však existují. Aplikovat vám je může stomatolog nebo zubní hygienistka. Jejich výhodou je, že zajistí ochranu zubů na několik měsíců.
Jejich účinky se navíc dají pomocí vhodné zubní pasty a správně zvolené ústní hygieny prodloužit.