Právě začala sezóna lahodného burčáku a můžete si na něm pochutnávat až do konce listopadu. Jak ale poznáme ten opravdu kvalitní?
Co je burčák?
Vylisovaný vinný mošt, který po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj.Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici jen několik dní po začátku kvašení.
4 důvody proč ho pít:
Obsahuje komplex vitaminů B, přičemž B2 a B12 podporují srdeční činnost.
.Kyselina pantotenová (vitamin B5)chrání proti onemocněním sliznic a zažívacího ústrojí.
Kyselina nikotinová (vitamin B3) brání nervovým a kožním poruchám.
Díky obsahu kvasinek jsou v něm i bílkoviny.
Nač si dát pozor?
Ideální barva burčáku je nažloutlá, až světle béžová. V nápoji mají být vidět jemné bublinky, které se uvolňují při kvašení hroznové šťávy.
Říká se, že se burčák „vaří“. Pokud je nahnědlý, většinou už je starší a probíhá v něm oxidace.
Burčák kupujte jen u vinařů a ve vinotékách, rozhodně ne u cest, kde na PET láhve s „živým“ mokem celý den praží slunce.
Pozor na ředění burčáku vodou, dobarvování a doslazování cukrem. Pozor na zkvašený hroznový mošt, který na rozdíl od pravého burčáku nemá původ hroznů v České republice.