Mrkev by měla být považována za zlatý důl přírodních vitamínů a látek. Staří Řekové ji milovali jako lék pro obnovu sil při fyzickém vyčerpání.Žádná jiná rostlina neobsahuje tolik beta-karotenů.
V našem těle je beta-karoten přeměněn na vitamin A, který pomáhá při zlepšování zraku, má pozitivní účinky na vlasy, nehty a kůži. Mrkev je výborným zdrojem přírodního hořčíku, který snižuje cholesterol v těle, zmírňuje křeče a posiluje cévy.
Mrkvovou šťávu denně?
Mrkvová šťáva má protirakovinné účinky a zpomaluje stárnutí. Míchání mrkvové šťávy s jinými zeleninovými šťávami může zvýšit účinky těchto přírodních prostředků.
Například kombinace karotkové šťávy a šťávy z mladého ječmene vám pomůže v boji s nadváhou, výrazně zmírní příznaky zácpy a potlačí růst rakovinotvorných buněk. Doporučuje se také kombinace mrkvové šťávy s červenou řepou.
Čistí játra a zastavuje rakovinu
Mrkev zlepšuje noční vidění, snižuje riziko šedého zákalu, zabraňuje slzení očí, zmírňuje tvorbu lupénky a je nezbytná pro regeneraci kožních buněk. Mrkev chrání před řídnutím kostí, snižuje rizika vzniku infarktu a cévně-mozkových příhod.
Výrazně snižuje riziko nádorů jícnu, žaludku, tlustého střeva a konečníku, u žen nádoru prsu. Rozpouští žlučníkové a ledvinové kameny, čistí játra a střeva, zabraňuje tvorbě žaludečních vředů, vyživuje mozek a chrání ho před stresem.
Používá se při vyčerpání a chudokrevnosti. .