Typickou polévkou od podzimu až do jara je dýňová a nezáleží na tom, zda zvolíme dýni Hokkaidó či máslovou. Polévka není podle Pavla Vítka složitá na přípravu, a navíc je rychlá.
Ingredience: 500 g dýně, 750 ml kuřecího vývaru, 100 ml sladké smetany, špetka muškátového oříšku, cibule, máslo, ½ lžičky kari, zakysaná smetana, sůl, pepř, pažitka, bazalka
Postup: Oloupeme, najemno nakrájíme cibuli a osmahneme ji. Dýni nařežeme na kousky, dáme ji do hrnce, zalijeme ji vývarem a vaříme 20 minut, dokud dýně nezměkne, dýni Hokkaidó nemusíme loupat, máslovou dýni ano.
Když je dýně změklá, rozmixujeme polévku, dochutíme ji pepřem, osolíme, přidáme kari a smetanu. Vrátíme ji na plotnu a vaříme asi minutu.
Dýňovou polévku nandáme na talíř či do misky přidáme na ni trochu zakysané smetany a ozdobíme čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou.