Tělo je spaluje mnohem pomaleji než tuky a cukry, proto vás více zasytí a dodají vám také vitaminy a minerální látky.
Jenže v tom je právě háček. Spalování bílkovin je hodně náročné pro játra a ledviny. Pokud dlouhodobě překračujete jejich doporučenou denní dávku, můžete si ledviny a játra trvale poškodit. A způsobit i odvápnění kostí.
Své by o tom měli vědět někteří nezodpovědní kulturisté. Nadbytek bílkovin ve střevě může také způsobovat množení hnilobných mikroorganismů ve střevě a horší trávení. A v neposlední řadě tělo nedokáže všechny bílkoviny využít. Ty se pak stejně ukládají ve formě tuků.
Kde bílkoviny najdete?
Nejčistší bílkovinou je vaječný bílek, vyhýbat se nemusíte ani žloutku, který je sice kaloričtější, ale dodává hodně důležité minerální látky.
Dalším zdrojem bílkovin je maso, ryby (nedostižný je losos) a luštěniny – čočka, hrách, fazole, sója. Bohatým zdrojem jsou například i semínka chia. Menší obsah bílkovin najdete i v ovoci a zelenině. Například v bílém zelí, brokolici a čerstvém hrášku.